مهمترین اخبار اقتصادی شنبه ۱۴ دی ماه ۹۸| قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه
به گزارش خبرگزاری رسا، مهمترین اخبار اقتصادی شنبه 14 دی ماه ۹۸ به شرح ذیل است:
قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز امروز ۹۸/۱۰/۱۴
امروز در بازار آزاد قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح جدید 4 میلیون و 840 هزار تومان و سکه بهار آزادی طرح قدیم 4 میلیون و 828 هزار تومان معامله میشود.
در بازار آزاد هر قطعه نیمسکه بهار آزادی 2 میلیون و 470 هزار تومان، ربعسکه یکمیلیون و 530 هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی 940 هزار تومان فروخته میشود. قیمت طلای 18عیار هم 493 هزار و 100 تومان ارزشگذاری شده است، ضمن آنکه هر اونس طلا در بازارهای جهانی با قیمت 1552 دلار معامله میشود.
همچنین در بازار سبزهمیدان، قیمت طلای 24عیار 657 هزار و 500 تومان، هر مثقال طلا 2 میلیون و 134 هزار تومان تعیین شده است.
هماکنون قیمت دلار در بازار آزاد 13 هزار و 500 تومان، قیمت درهم امارات 3 هزار و 748 تومان، یورو 14 هزار و 880 تومان و قیمت پوند انگلیس 17 هزار و 912 تومان تعیین شده و بهفروش میرسد.
صرافیهای بانکها امروز شنبه قیمت دلار را برای فروش به مردم 13 هزار و 380 تومان اعلام کردهاند. این صرافیها دلار را از مردم با قیمت 13 هزار و 280 تومان خریداری میکنند، بر همین اساس طی روز جاری قیمت فروش یورو در صرافیهای بانکها 14 هزار و 880 تومان اعلام شده است؛ قیمت خرید یورو نیز در این صرافیها 14 هزار و 780 تومان است.
افت 16 هزار و 765 واحدی شاخص بورس
گر چه ارزش معاملات بورس تهران و فرابورس ایران امروز به حدود 4 هزار میلیارد تومان رسید، یعنی در مقابل فروش سهام، خریدار نیز وجود داشت، اما شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در واکنش به رفتار هیجانی معاملهگران حقیقی امروز افت شدیدی داشته و شاخص کل با کاهش 16 هزار و 765 واحد به رقم 367 هزار و 333 واحد رسید.
کارشناسان دلیل ریزش شاخص بورس را رفتار هیجانی سهامداران حقیقی در قبال حوادث روز گذشته و اقدام ددمنشانه آمریکا در شهادت حاج قاسم سلیمانی و ترس از افزایش تنش میدانند و در عین حال کارشناسان به سرمایهگذاران توصیه میکنند، از رفتارهای هیجانی و به ویژه دنباله روی از شایعات فضای مجازی خودداری کرده و بر اساس تحلیل کارشناسان و مشاوران رسمی بازار بورس اقدام کنند و نیز تازهواردان به جای خرید مستقیم سهام شرکتها سهام صندوقهای سرمایهگذاری را خریداری کنند که هم ریسک کمتری دارد و هم از پرتفوی مناسب برخوردار بوده و هم افراد حرفهای و تحلیلگر در آن صندوقها اقدام به خرید و فروش میکنند که از این بابت خیال سهامداران صندوقها راحت است.
گر چه در یک طرف بازار سهامداران حقیقی به دلیل هیجانات بازار فروشنده بودند، اما فعالان حقوقی بازار از طرف دیگر خریدار این سهام بوده و این نشان میدهد، هنوز ارزندگی سهام و نقدشوندگی در بازار وجود دارد و امروز بیش از 4 هزار میلیارد تومان در بورس و فرابورس ایران سهام خریده شده است و این نکته مهمی است که باید سهامداران حقیقی به آن توجه کرده و از رفتار هیجانی بپرهیزند.
امروز شاخص کل با معیار هموزن 4797 واحد کاهش یافته و به رقم 116 هزار و 690 واحد رسید.
ارزش روز بازار در بورس تهران امروز به بیش از 1338 تریلیون تومان رسیده است. امروز معاملهگران بورس بیش از 6.9 میلیارد سهام حقتقدم و اوراق مالی در قالب 296 هزار نوبت معامله و به ارزش 3041 میلیارد تومان داد و ستد کردند.
امروز شاخص قیمت با معیار وزنی ـ ارزشی 4485 واحد افت کرده و به رقم 98 هزار و 283 واحد رسید.
شاخص قیمت با معیار هموزن 3 هزار و 204 واحد افت کرده و به رقم 77 هزار و 929 واحد رسید.
شاخص آزاد شناور 20 هزار و 384 واحد کاهش یافته و به رقم 433 هزار و 328 واحد رسید.
شاخص بازار اول بورس 12 هزار و 763 واحد کاهش یافته و به رقم 262 هزار و 422 واحد رسید.
شاخص بازار دوم بورس 31 هزار و 495 واحد افت کرده و به رقم 767 هزار و 517 واحد رسید.
امروز عمده نمادهای مهم بورسی در کاهش شاخص اثرگذار بودهاند که از آن جمله میتوان به نمادهای فولاد مبارکه، پتروشیمی خلیجفارس، ملی صنایع مس ایران، صنعتی و معدنی گلگهر، گروه مپنا، پالایش نفت بندرعباس و تاپیکو اشاره کرد.
امروز نمادهای پربیننده بورسی شامل بانک ملت به قیمت هر سهم 5 هزار و 861 ریال، بانک تجارت 458 ریال، بانک اقتصاد نوین 3125 ریال و نماد شرکت سرمایهگذاری سایپا، فولاد مبارکه، نوش مازندران، سایپا، ماشینسازی اراک و صنایع شیمیایی ایران بودهاند.
امروز در فرابورس ایران نیز شاخص کل 223 واحد کاهش یافته و به رقم 4 هزار و 797 واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران به بیش از 276 تریلیون تومان رسید.
امروز معاملهگران فرابورس بیش از 1.2 میلیارد سهام حقتقدم و اوراق مالی در قالب 917 میلیارد تومان و در قالب 139 هزار نوبت معامله داد و ستد کردند.
امروز نمادهای پتروشیمی مارون، سنگآهن گهرزمین، پتروشیمی زاگرس، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، تولید نیروی برق دماوند، توسعه مولد نیروگاهی جهرم و بیمه کوثر همگی در کاهش شاخص فرابورس مؤثر بودند و نمادهای پربیننده امروز مربوط به شرکتهای صنایع کاغذ پارس، سرمایهگذاری میراث فرهنگی، بانک دی، سرمایهگذاری توسعه و عمران استان کرمان، کشت و صنعت شهداب ناب خراسان، کشاورزی و دامپروری بینالود و کارخانجات صنعتی تبرک بودهاند.
امروز همچنین با پیام ناظر بازار برخی از نمادها متوقف شده، برخی بازگشایی و تعدادی نیز مشمول حراج شدند. از جمله میتوان به توقف نماد تأمین سرمایه نوین، ادامه توقف نماد داروسازی کوثر، توقف نماد کابل شهیدقندی، اشاره کرد.
در پیام دیگری بازگشایی نماد حقتقدم سیمان شمال، نشر اطلاعیه در مورد حق تقدمهای استفاده نشده سرمایهگذاری آذربایجان، حق تقدم داروسازی فارابی، بانک پارسیان، خاک چینی و سیمان هرمزگان اشاره کرد.
همچنین بازگشایی نمادهای سیمان شمال، غذایی سالمین و همکاران سیستم اشاره کرد. بازگشایی نماد پارسمینو و شرکت کنترل خوردگی تکینکو با پیام ناظر صورت گرفت.
حراج مجدد نمادهای معاملاتی داروپخش، خاک چینی ایران، سیمان هرمزگان و سرمایهگذاری توسعه آذربایجان نیز انجام شد.
جهش 3 دلاری قیمت نفت پس از ترور سردار سلیمانی
با تقویت ارزش ین ژاپن و اوراق قرضه پس از ترور فرمانده ارشد نظامی ایران در حمله هوایی در عراق که تنشها میان آمریکا و ایران را شدت داد، قیمت نفت در بازارهای جهانی نزدیک به 3 دلار افزایش یافت.
تاجران پس از شهادت قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران که فردی پرنفوذ در ایران بود و هشدار رهبر ایران به انتقام، ترسیدند.
بیشترین نوسانات در بازارهای نفتی بود بطوریکه نفت برنت 4.5 درصد افزایش یافته و تا 69.20 دلار در هر بشکه افزایش یافت که بالاترین سطح از زمانی که تاسیسات نفتی عربستان در ماه سپتامبر مورد حمله قرار گرفت، به شمار میرفت.
نفت برنت با 2.35 دلار افزایش و 68.60 دلار در هر بشکه و هر بشکه نفت خام امریکا با 1.87 دلار افزایش 63.05 روز جمعه را به پایان بردند.
سلمان احمد، تحلیلگر بازار گفت: «تنشهای ژئوپلتیکی به روی میز بازگشته و این چیزی است که میتواند مشکلاتی برای دارایی ها ایجاد کند.»
«آنچه مهم است این است که در چند روز آینده، این موضوع چگونه پیش رود. این به واکنش ایران و پاسخ آمریکا بستگی دارد.»
ایران یک انتقام سخت را متعهد شده است. نیروی قدس و نزدیکان شبه نظامی آن تواناییهای زیادی برای پاسخ دادن دارند.
بازار تهران دوشنبه تعطیل است
قاسم نوده فراهانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، گفت: نشست هماهنگی بزرگداشت شهید والا مقام سردار شهید حاج قاسیم سلیمانی به همت جامعه انجمنهای اسلامی بازار، اتاق اصناف تهران، سازمان بسیج اصناف، بازاریان کشور و اتاق اصناف ایران برگزار شد.
رئیس اتاق اصناف تهران بیان داشت: در این نشست حاضران با تاکید بر لزوم برگزاری هر چه با شکوهتر آیین تشییع و مراسم بزرگداشت مقام شامخ سردار شهید حاج قاسم سلیمانی تاکید کردند به همین دلیل در این نشست مقرر شد، واحدهای صنفی تهران به منظور شرکت هر چه با شکوهتر در مراسم تشییع سردار شهید حاج قاسم سلیمانی فعالیت خود را در روز دوشنبه تعطیل کنند.
وی با بیان اینکه اصناف بر ضرورت حضور تمامی آحاد جامعه در این آیین بزرگداشت این شهید والا مقام تاکید دارند، گفت: به جهت احترام به مقام معظم رهبری برنامههای اصناف و بازاریان کشور پس از اعلام مجالس مورد نظر مقام معظم رهبری اعلام خواهد شد.
بازار ساخت و ساز در برزخ
بازار ساخت و ساز مسکن این روزها حال و روز خوشی ندارد و این افت تولید مسکن قطعا در آینده فاصله میان عرضه و تقاضا را هر چه بیشتر و بیشتر خواهد کرد و این یک تهدید بزرگ برای بخش مسکن و در نهایت اقتصاد و نرخ اشتغال محسوب می شود.
کارشناسان اقتصادی همواره مسکن را موتور محرک اقتصاد عنوان می کنند و در تحلیل های خود معتقد هستند بالغ بر 800 تا 1200 حوزه اقتصادی و کالای تولیدی به طور مستقیم و یا غیر مستقیم با بخش مسکن و ساخت و ساز مرتبط هستند و بر این باور هستند که ساختوساز و تولید مسکن، قابلیت کسب رتبه نخست اشتغالزایی را در میان همه حوزههای اقتصادی دارد.
براساس یافتههای وزارت راه و شهرسازی، بخش مسکن در مقایسه با ۱۰ بخش مهم اقتصادی دیگر، این قابلیت را دارد که با کمترین میزان سرمایهگذاری، بیشترین سهم را در ایجاد شغل داشته باشد.
بر اساس اعلام دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی که در تابستان امسال منتشر شد در بخش مسکن به ازای ۲۰ میلیارد ریال سرمایهگذاری، امکان اشتغال برای ۱۰۰ نفر بهوجود میآید اما برای همین میزان اشتغالزایی در بخش نفتوگاز و معدن به ۳۰۰ میلیارد ریال سرمایهگذاری نیاز است. پس همین مسئله بهتنهایی می تواند بیانگر تلاش دولت و مجلس برای خروج بخش مسکن از رکود فعلی باشد.
البته مرکز پژوهشهای مجلس نیز اخیرا با تاکید بر نقش مهم بخش مسکن بر اشتغال و لزوم خروج این بخش از رکود برای افزایش اشتغال اعلام کرده بود. این مسئله بهویژه از آن نظر اهمیت دارد که بیشتر نیروی کار شاغل در این بخش، نیروی کار با مهارت پایین هستند و ایجاد اشتغال برای این گروه که جزو اقشار کمدرآمد بهشمار میروند، میتواند زمینه مهمی در کاهش فقر باشد. در واقع بخش مسکن با ایجاد اشتغال در دهکهای پایین جامعه، موجب میشود رفاه درآمدی این گروه بیشتر شود و در نهایت، موجب بالا رفتن سطح رفاه در کشور میشود.
این افت تولید مسکن به گفته اکثر کارشناسان برگرفته از شرایط کلان اقتصاد است اما اگر دولت قصد دارد که هم به اقتصاد کلان و هم به اشتغال کشور کمک کند نباید اجازه دهد که بخش مسکن در رکود بیشتر فرو برود. چرا که افت تولید از سال گذشته آغاز شده و هنوز ادامه دارد.
*افت تولید مسکن از سال گذشته آغاز شد
افت تولید مسکن که از سال گذشته آغاز شده و امسال نیز در همان وضعیت است باعث شد تا احمد خرم رئیس جدید سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور نیز به آن واکنش نشان دهد.
احمد خرم رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه وضعیت ساخت و ساز چندان مناسب نیست و این وضعیت نامناسب در سال گذشته بوده و امسال نیز ادامه دارد گفت: سال گذشته تنها 230 هزار واحد مسکونی تولید شد و پیشبینی میشود امسال نیز در همین حد باشد.
*توجه دولت به بخش خصوصی باید بیشتر شود
وی ادامه داد: باید دخالت دولت در امر ساخت مسکن در تمام امور نسبت به گذشته کاهش یابد و اگر می خواهیم تولید مسکن رونق بگیرد باید از بخش خصوصی حمایت بیشتری شود و این حمایت ها نه مثل گذشته بلکه باید بیشتر از گذشته به بخش خصوصی توجه شود.
* تولید مسکن در بهترین حالت سالانه 250 هزار تا 300 هزار واحد مسکونی است
حسن محتشم عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان نیز در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس معتقد است که اهرم های اقتصادی در اختیار دولت است پس اگر دولت بخواهد می تواند اقدامات مناسبی برای خروج ساخت و ساز مسکن از رکود انجام دهد.
وی می گوید: اگر عرضه مسکن به تقاضا نزدیک نشود باعث افزایش قیمت مسکن خواهد شد.
محتشم با تاکید بر اینکه اگر الان قیمت مسکن افزایش نمی یابد به دلیل کاهش قدرت خرید متقاضیان است ادامه داد: بر اساس طرح جامع مسکن که 4 یا 5 سال پیش توسط وزارت راه و شهرسازی تهیه شد نیاز سالانه تولید مسکن در کشور حدود 900 هزار مسکن اعلام شده بود تا در افق 1404 به نقطه سر به سر عرضه و تقاضای مسکن برسیم. اما در حال حاضر می بینیم که سالانه در بهترین حالت تولید مسکن 250 هزار تا 300 هزار واحد مسکونی است.
محتشم مدعی است که هیچگاه در تاریخ تولید مسکن در کشور سالانه به 900 هزار واحد مسکونی نرسیده اما این کاهش تولید در دو سال گذشته نیز می تواند دردسر ساز و خطرناک باشد.
عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان با اشاره به اینکه در حال حاضر با انباشت تقاضای مسکن مواجه هستیم و سالانه نیز 700 هزار ازدواج در کشور به ثبت می رسد گفت: اگر دولت برنامه ریزی مناسبی نکند این انباشت تقاضا سرباز زده و باز هم جهش قیمت مسکن خواهیم داشت.
حال سوال این است که چه باید کرد تا تولید مسکن رونق و ساخت و ساز با سرعت بیشتری تکمیل شود.
* تکنولوژیهای نوین به ساختوساز سرعت میدهد
علی نبیئی دبیر سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران با تأکید براینکه قطعاً استفاده از تکنولوژیهای نوین در حوزه ساخت و ساز باعث ایجاد اشتغال و بهبود کیفیت ساخت خواهد شد میگوید که فناوریها نقش مؤثری در ساخت و ساز دارند بنابراین استفاده از آنها نه تنها باعث ایمنی ساختمانها و سازهها در مقابل زلزله خواهد شد بلکه خواهد توانست پروسه تولید مسکن و انتظار متقاضیان را برای خانه دار شدن بکاهد.
*کاهش تولید مسکن در آینده تبعات بسیار زیادی برای اقتصاد کشور خواهد داشت
اما فرشید پورحاجت دبیر کانون سراسرای انبوه سازان در گفت و گو با خبرنگار فارس میگوید که بی توجهیها و قوانین ناصواب باعث شده تا بخش مسکن و ساخت و ساز به لبه پرتگاه کشیده شود.
پورحاجت تاکید دارد که کاهش تولید مسکن در آینده تبعات بسیار زیادی برای اقتصاد کشور خواهد داشت؛ چراکه بخش مسکن ارتباط پسین و پیشین با چند صد فعالیت صنفی و اقتصادی داشته و با آن گره خورده است.
وی افزود: عدم توجه به صنعت ساختمان که یک صنعت کاملا پیشران اقتصادی است به ضرر اقتصاد و اشتغال خواهد بود پس رونق بخش مسکن و ساخت و ساز یک امر بدیهی برای رونق اقتصاد است پس اینکه کاهش تولید مسکن تبعات دارد یا خیر؟ قطعا بدانید که دولت به خوبی میداند که کاهش تولید مسکن چه تبعاتی دارد.
وی تاکید کرد: شرایط ساخت و ساز کشور به مرز پرتگاه رسیده است و تبعات این حوزه سیکلهای رونق و رکود 5 سالهای است که باعث میشود هم شاهد جهشهای بیش از حد قیمت مسکن باشیم و هم اینکه به یکباره تولید مسکن به شدت کاهش و عرضه از تقاضا عقب بماند.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان افزود:سالهاست که در مجلس علیرغم اینکه مرکز پژوهشهای مجلس و وزارت راه و شهرسازی و حتی کمیسیون عمران مجلس در خصوص قانون پیش فروش مسکن جلسات کارشناسی زیادی برگزار و اعلام شده که این قانون، قانون ناصوابی است و باید با ساختار اقتصادی کشور اصلاح شود اما هنوز بعد از 5 سال این قانون اصلاح نشده است و بیمه تامین اجتماعی کارگران ساختمانی در بلاتکلیفی در مجلس به سر میبرد.
*میزان تولید مسکن به هیچ وجه پاسخگوی تقاضاهای جدید بازار مسکن نبوده
مهدی غلامی کارشناس مسکن نیز در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس می گوید: تولید مسکن به واسطه ارتباطات گسترده خود با سایر بخش های صنعت کشور می تواند موجبات رونق و شد اقتصاد را در پی داشته باشد و بی شک رکود آن تاثیر معکوس خواهد گذاشت.
وی تاکید دارد که در 5 سال اخیر 3 میلیون و 250 هزار ازدواج صورت گرفته که به صورت متوسط سالانه 650 هزار ازدواج بوده است؛ مشخص است که میزان واحدهای مسکونی تولید شده در کشور از این تعداد کمتر است. یعنی میزان تولید مسکن به هیچ وجه پاسخگوی تقاضاهای جدید بازار مسکن نبوده است.
هر چند محمد رضا رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس می گوید که نبود تعادل میان تولید و نیاز جامعه عامل گرانی قیمت مسکن است.
وی می افزاید:در دنیا 30 درصد اقتصاد به بخش مسکن اختصاص مییابد اما در ایران از تسهیلات پرداخت شده فقط 8 درصد مربوط به بخش مسکن است.
به نظر می رسد که توجه دولت و پرداخت تسهیلات از سوی بانکها به بخش مسکن طبق گفته های وزیر راه و شهرسازی باید بیشتر شده و به 20 درصد برسد. چنانکه اگر تولید مسکن، توجیه اقتصادی خود را از دست بدهد نه تنها تاثیر منفی گستردهای بر وضعیت اشتغال در این حوزه خواهد گذاشت بلکه شاهد فاصله بیشتر عرضه از تقاضا خواهیم بود و جهش قیمت بیش از پیش و هر چند سال یک بار رخ خواهد داد.